Jud Hunedoara Loc Luncani

Cetatea Cetatea dacică Piatra Roșie dacică Piatra Roșie

© România de vis

📌 Cetatea dacică Piatra Roșie este una dintre cele mai misterioase cetăți din Munții Orăștiei.

Hartă și direcții
Aflat la de Deva, reședința județului Hunedoara.

Cetatea dacică Piatra Roșie se află în Munții Orăștie, pe teritoriul Parcului Național Grădiștea Muncelului-Cioclovina și este una dintre cele șase cetăți dacice care fac parte din patrimoniul UNESCO, totodată, face parte și din sistemul de fortificații dacice.

Potrivit arhitectului Marian Coman, care este și vicepreședintele Fundației Dacica, cetatea Piatra Roșie este cea mai puțin cercetată cetate din Munții Orăștiei, de aceea, nu există foarte multe informații.

Cetatea dacică este formată din două incinte fortificate ce se întind pe o suprafață de 1,2 ha, însă, sunt construite în etape diferite. S-ar putea ca această cetate să fi fost sediul unor personalități mai importante, unor persoane de rang înalt.

© Patrimoniul Mondial în România

Conform istoricilor, cetatea se pare că datează de la începutul sec. al XIX-lea, probabil în timpul lui Burebista – până la sfârșitul regatului dac. Ulterior, cetatea este luată de romani și incendiată, zidurile doborâte, astfel, devenind o ruină uitată. De aceea, dacă o vizitezi, nu te aștepta să găsești ceva spectaculos. Cel mai bine se poate vedea drumul monumental, pavat în trepte, care străbate pădurea crescută de o parte și de alta. De asemena, datorită altitudinii, este o priveliște minunată o dată ce ajungi în vârf.

Articolul a fost actualizat acum 2 ani, în decembrie 22, 2022.