Groapa a fost formată în urma eroziunii torențiale datorită prezenței mari de cuarțit, fresii si argilă roșie. Cu timpul această „gaură” a de venit tot mai mare, în prezent având peste 600 de metri în diametru și peste 100 de metri în adâncime.
De la an la an, datorită ploilor, alunecărilor de teren, groapa se tot adâncește. De asemenea, primăvara, după ce gheața se topește, se pot auzi și vedea pietre care se desprind și se rostogolesc în vale.
Culoarea roșiatică a gropii și dimensiunea dă impresia că este un canion. Un obiectiv unic și splendid de la noi din țară. Având această unicitate, este o arie protejată de interes național, și anume, rezervație naturală de tip geologic.
Groapa este situată în Crișana, în Munții Bătrâna, parte a Munților Padiș-Scărișoara din Apuseni, pe teritoriul județului Bihor, la altitudinea de aproximativ 1400 metri, între vârful La Morminți și vârful Țapu. Face parte din Parcul Național Apuseni, ceea ce înseamnă că în zonă se pot vizita multe alte obiective impresionante.
La Groapa Ruginoasă se poate ajunge din Satul de Vacanță Vârtop urmărind marcajul cruce roșie (cel din imaginea de mai jos) sau de pe DN75 urmărind marcajul bandă galbenă.
Drumul până acolo este unul relativ ușor de parcurs. Până sus în poiană drumul durează cam 45 de minute să urci și 30 de minute să cobori. Traseul merge prin pădure, unde se pot admira brazi înalți, dar și o priveliște frumoasă a munților și dealurilor care înconjoară zona. Dacă vizitezi vara și toamna, poți găsi pe drum și mici recompense – fragi, afine, mure și merișoare.
Când se poate vizita? Cam tot anul. Chiar și iarna, drumul este accesibil, deși mai dificil ca în alte perioade ale anului. Groapa este splendidă chiar și acoperită de stratul generos de zăpadă.