În perioada interbelică, pe Valea Almăjului erau 40 de astfel de mori, în prezent au rămas 22 dintre ele. Datorită unicității sale, Morile de apă de la Rudăria fac parte din patrimoniul UNESCO și sunt vizitate anual de mii de turiști.
Nu se știe când au fost construite morile de la Rudăria, primele consemnări despre mori fiind datate abia în anul 1722, însă satul Rudăria este atestat documentar din 1241. În anul 1874, existau aici 51 de mori, însă în urma unor inundații succesive numărul morilor a fost redus cu jumătate.
Morile sunt folosite pentru măcinare dar și ca loc de întâlnire pentru localnici. Fiecare moară își are numele ei numele străbunicilor şi din imaginaţia creativă a localnicilor: Moara de la Tunel, Moara Firiz, Moara Îndărătnica dintre Râuri, Moara Popeasca, Moara Hămbăroanea, Moara Trăiloanea, Moara Roşoanea, Moara Prundulea, Moara Maxinoanea.
O astfel de moară macină 130-140 kg de boabe în 24 de ore, astfel, o moară este folosită de către 15-25 de familii din sat. Localnicii sunt foarte mândrii de făina ce iese din morile de apă.
Cum ajung la Morile de apă de la Rudăria?
Există două drumuri care duc la Morile de apă de la Rudăria, fie pe DN58 Reşiţa – Anina și apoi pe DN57B spre Bozovici şi DJ571F la Eftimie Murgu, ori pe E70, Caransebeş – Băile Herculane până la intersecţia de la Iablaniţa. De la Iablanița pe DN 57B către Bozovici şi spre stânga, pe DJ571F, la Eftimie Murgu (Rudăria).